Vrijwilliger consultatiebureau

Heb je een groot hart voor kinderen, begeleid je graag jonge ouders en wil je iets doen voor je buurt?
Dan is vrijwilligerswerk in een consultatiebureau iets voor jou!

Taken:

Ouders komen met hun baby of peuter op consultatie bij Kind en Gezin voor de opvolging van hun kindje. Hier wordt het kindje gewogen en gemeten, en worden groei, ontwikkeling, verzorging en opvoeding opgevolgd. Ook krijgt het kindje de nodige vaccins op het consultatiebureau. Als vrijwilliger onthaal je de gezinnen en leid je de zitting in goede banen.

 • Je verwelkomt de ouders en kinderen
 • je informeert ouders over het verloop en de werking van Huis van het Kind
 • Je volgt de planning op
 • Je weegt en meet de kindjes
 • Je stemt af met de arts en verpleegkundige
 • je zorgt mee voor een super hygiëne

We proberen jou in te plannen met een duovrijwilliger, maar als er geen tweede vrijwilliger beschikbaar is, werk je alleen.

Er zijn twee mogelijke locaties voor dit vrijwilligerswerk:

 • Huis van het Kind, Savoyestraat 4, Leuven
 • kindercentrum De Girafant, Nieuwe Kerkhofdreef 2, Heverlee

Wat verwachten we van jou?

 • Je bent vriendelijk en communiceert vlot
 • je kan je flexibel aanpassen aan de diversiteit aan gezinnen
 • Je bent minstens 18 jaar
 • Je kan je voldoende uitdrukken in het Nederlands. Kennis van andere talen is zeker een meerwaarde
 • Je hebt een uittreksel strafregister, type 2.

Je kan ongeveer tweemaal per maand komen helpen. Het moment spreken we samen af. Je kan je voor minstens een half jaar engageren, zodat je voldoende tijd hebt om de werking te leren kennen.

Indien dit niet haalbaar is, bekijken we samen wat er kan.

Wat bieden wij jou?

 • Een boeiende uitdaging binnen een dynamische netwerk-vzw
 • Een zinvolle tijdsbesteding in een aangename sfeer
 • Hartverwarmende contacten met de bezoeker(tje)s
 • We kunnen jou geen vergoeding bieden, maar je woon-werkverkeer betalen we wel terug (busticket of fietsvergoeding).
 • Je bent verzekerd (verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen)
 • Je kan terecht bij jouw vrijwilligerscoach, je kan vorming volgen, krijgt hulp van collega's en kan deelnemen aan activiteiten met andere vrijwilligers

Interesse?

Bel of mail ons:

Huis van het Kind Leuven

Savoyestraat 4
3000 Leuven

Getuigenis van vrijwilligster Griet

Griet is vrijwilligster bij Huis van het Kind Leuven, afwisselend zowel in de speelplek om de ouders te onthalen als in het consultatiebureau van Kind & Gezin om de verpleegster en de dokter te ondersteunen.

Waarom

Ik zocht naar iets zinvols om te doen. Ik hielp vroeger in een bibliotheek, maar ik was toch op zoek naar een activiteit met mensen en toen zag ik de vacature op de website vrijwillgerswerk.be. Nu ben ik hier al anderhalf jaar aan de slag, naast mijn vrijwilligerswerk als dispatcher bij de Minder Mobielen Centrale.

Wat

Bij het consultatiebureau onthaal ik de ouders, meet en weeg hun kindje. Ik hou van het contact met de kindjes en de ouders. Voor de medische vragen kan ik rekenen op de mensen van Kind & Gezin en mijn collega-vrijwilliger die vroeger verpleegster was.

Elke keer passeert hier de hele wereld
Griet

Ik zie hier altijd de wereld passeren voor mijn ogen. Al die talen en verschillende culturen vind ik heel boeiend. Het is voor mij een grote verrijking. Het doet altijd deugd om te zien dat mensen, van eender welke cultuur en achtergrond, het beste willen voor hun kindje. Dat stemt me hoopvol in een wereld die soms toch wat somber is als je naar het nieuws kijkt. Hier komen werken is voor mij een tegengif. Dit maakt mij gelukkig. Al is het hier soms behoorlijk druk en lawaaierig met wenende kindjes.

Ik probeer in de speelplek alles in goede banen te leiden en de ouders en de kinderen een warm onthaal te bieden. Ze mogen altijd eender welke vraag stellen. Zo komen we tot leuke gesprekjes en leer ik al die andere culturen wat beter kennen. Hier zien we vaak mensen die een andere taal spreken, vaak mensen die geen kinderopvang konden vinden of op een wachtlijst staan.

Mooiste herinnering

Niet alle kindjes komen graag naar het consultatiebureau. Soms lijkt het wel of ze zich herinneren dat ze hier al een prikje hebben gekregen. Bij de late shift of donderdag komen er vaak ook oudere broertjes en zusjes mee. Mijn mooiste herinnering is dat er kleuter de hele tijd ‘no shot’ riep, schrik voor wat hun baby’tje ging meemaken. Toen ik boven ouders ging halen die nog in de speelplek waren, volgde het kindje mij en riep ‘lief doen’ en toen kreeg ik spontaan een dikke knuffel. Echt ontroerend.

De tweede reden waarom ik graag naar Huis van het Kind kom, is omdat iedereen hier altijd zo vriendelijk is. Ik kan altijd rekenen op mijn vrijwilligerscoach Eline. Het is fantastisch hoe iedereen hier hard in de weer is om gezinnen in Leuven het beste te bieden.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.