Vacature ‘brugfiguur in Leuvense scholen’ (deeltijds)

Wil jij als brugfiguur iets betekenen voor kwetsbare gezinnen met jonge kinderen in Leuven? Wil jij mee bouwen aan een stad waar alle kinderen kansen krijgen en er geen kinderarmoede meer bestaat? 

Ons project is ambitieus, en daarom hebben we jou nodig!

OpgeletEr zijn momenteel twee vacatures voor een brugfiguur. In functie van de kandidaten die zich aanbieden kan tijdens de selectieprocedure het aantal werkuren flexibel bekeken worden.

Het Huis van het Kind

Bij Huis van het Kind Leuven zijn alle gezinnen welkom, van zwangerschap tot jongvolwassenheid. In onze vaste stek in het hart van de stad (Savoyestraat 4), kunnen ouders met al hun vragen over opvoeden en opgroeien terecht aan ons onthaal, de groei en ontwikkeling van hun kind laten opvolgen in ons consultatiebureau, andere ouders met jonge kinderen ontmoeten in onze speelplek of tijdens onze oudergroepen, bij een opvoedconsulent terecht voor een gratis individueel gesprek, informatie krijgen over tal van thema’s via ons divers aanbod aan infoavonden en workshops. Daarnaast organiseren we in samenwerking met heel wat netwerkpartners diverse activiteiten en initiatieven (vb. kirikou, spelotheek, koala,..) gericht op gezinnen .

Brugfiguren op school

Stad Leuven bouwt het project ‘brugfiguren op school’ uit over Leuvense scholen met o.a. Huis van het Kind als trotse partner. Kinderarmoede stopt immers niet aan de schoolpoort. Leerkrachten en directies zijn vaak de eersten die iets merken. Brooddozen die leeg blijven, kinderen die zich moeilijk kunnen concentreren na een weekend, ouders die moeilijk bereikbaar zijn omdat ze het Nederlands nog onvoldoende kennen. Scholen kunnen dat onmogelijk alleen vastpakken. Brugfiguren vormen de brug tussen de school, de gezinnen en de Leuvense welzijnsorganisaties. Zij maken tijd maken om te luisteren, regelen contacten tussen de school en de ouders, schakelen hulpverleners in, indien nodig. Zo krijgen kinderen uit deze gezinnen meer kansen en verbetert hun leefsituatie.

Jouw takenpakket als brugfiguur

Als brugfiguur neem je verschillende rollen op, die variëren naargelang de noden van gezinnen en de school:

1. Laagdrempelig aanspreekpunt voor (kwetsbare) ouders en individuele ondersteuning

Je bent regelmatig aanwezig op jouw brugfiguurscholen, en bouwt een warme, betrokken vertrouwensrelatie uit met de kwetsbare gezinnen op deze scholen. Je bekijkt met hen op welke domeinen (vb. inkomen, opvoeding, gezondheid, huisvesting,…) ze ondersteuning nodig hebben en gaat daarmee aan de slag: je zoekt informatie op en ‘hertaalt’ deze op maat van het gezin. Je neemt contact op met andere organisaties (vb. mutualiteit, OCMW, VDAB, sociale huisvesting, kinderopvang, vrijetijdspartners, zorgpartners, CLB, logopedie..). Je ondersteunt bij een warme transitie naar de kleuterschool, van de kleuterschool naar de lagere school, van de lagere school naar de secundaire school. Je faciliteert multidisciplinair overleg en/of neemt eraan deel. Je werkt als brugfiguur over alle levensdomeinen heen. Je kan hiervoor beroep doen op jouw collega-brugfiguren en een zeer diverse groep netwerkpartners. Door een correcte registratie breng je mee de noden van gezinnen in kaart.

2. Ontmoetingskansen op school organiseren of faciliteren

Je organiseert ontmoetingsmomenten (vb. koffiemomenten, oefenkansen Nederlands, thematische uitwisselingen rond zindelijkheid,..) voor de kwetsbare ouders van de school. Zo komen kwetsbare gezinnen laagdrempelig in contact met jou, het schoolteam en andere ouders . Je werkt nauw samen met het schoolteam en schakelt waar nodig experten in (vb. zindelijkheid, meertalig opvoeden,..).

3. Het schoolteam versterken in hun aanpak met kwetsbare gezinnen

Je brengt expertise rond bvb. kosten- en kansenbeleid, communicatie naar meertalige doelgroepen toe, warm onthaal, zorgbeleid,.. binnen in het schoolteam. Met de bril ‘kwetsbare gezinnen’ neem je deel aan overleg op school raad. Je verwijst scholen door naar de Krijt-trajecten voor een traject op maat.

4. Permanentie bij het onthaal van Huis van het Kind

Als brugfiguur draai je ook mee in het onthaal van Huis van het Kind. Dit onthaal is, zowel voor gezinnen als professionelen, de centrale toegangspoort tot het brede aanbod voor gezinnen in Leuven. Onthaalvragen gaan over allerlei thema’s en levensdomeinen, o.a. over onderwijs, gezondheid, ouderschap en partnerschap, vrije tijd,… De onthaalvrijwilliger is het eerste aanspreekpunt in ons huis. Als permanentiemedewerker verwelkom je de onthaalvrijwilliger, ben je aanwezig in huis voor ad hoc vragen van de onthaalvrijwilliger, bewaak je het goede verloop van de werking in huis. Wanneer er geen vrijwilliger aanwezig kan zijn, beman je het onthaal zelf.

Uren & plaats tewerkstelling

We zoeken 2 nieuwe brugfiguren. Je combineert en werkt in een aantal scholen. Hieronder vind je een voorlopige verdeling, maar deze kan in onderling overleg nog herbekeken worden. Het aantal uren aanwezigheid per school varieert en is gebaseerd op het aantal indicatorleerlingen van deze school.

Vacature 1: 0,75 VTE

  • de Appeltuin
  • Nova Heffel en Nova Kids
  • Krullevaar’t
  • Don Bosco Heverlee
  • Permanentie om de 2 weken 1 dagdeel

Vacature 2: 0,60 VTE

  • Ter Bank Egenhoven
  • Ter Bank Doleegstraat
  • Heilig Hart Heverlee
  • Permanentie om de 2 weken 1 dagdeel

Wat verwachten we van je?

  • Je hebt een bachelordiploma en minstens 3 jaar ervaring in het ondersteunen van maatschappelijk kwetsbare gezinnen. Relevante, sterke praktijkervaring in de sector kan hiermee gelijkgesteld worden.
  • Je bent empathisch en behulpzaam en. Je kan goed luisteren. Je respecteert diverse gezinssituaties en origines. Je hebt feeling met mogelijke drempels waar kwetsbare doelgroepen op botsen, je kan je verplaatsen in hun leefwereld. Je streeft naar presentie, verbinding en vertrouwen. Specifieke ervaring in methodieken om in dialoog en in participatie met kwetsbare gezinnen te treden is een troef.
  • Je beschikt over cultuursensititieve expertise, om taalbarrières en sociaal-culturele interpretatieverschillen te detecteren, hertalen en culturele of religieuze duiding geven, om zo de gezinsondersteuning beter te laten aansluiten bij de noden van het gezin.
  • Je werkt zelfstandig en planmatig, zowel in de dagelijkse praktijk als op lange termijn. Je denkt en werkt doel- en oplossingsgericht. Je neemt initiatief, bezit verantwoordelijkheidszin en (zelf-)reflectie, onderkent het belang van het eigen handelen. Je meldt opportuniteiten en knelpunten. Je streeft resultaatgerichtheid na, met respect voor gedefinieerde kwaliteitsstandaarden. Je bent betrouwbaar en discreet, komt gemaakte afspraken na en neemt je verantwoordelijkheid op.
  • Je staat achter de netwerkvisie van het Huis van het Kind, engageert je om die visie mee te ontwikkelen en te vertalen in de diverse activiteiten en overlegorganen (intern en extern). Je neemt een actieve rol in samenwerkingsverbanden met partners.
  • Je behandelt iedereen gelijkwaardig en bent proactief. Je bent klantgericht. Je onderzoekt systematisch of en hoe jouw dienstverlening naar gezinnen toe verbeterd kan worden. Je kan je inleven in de positie van anderen en bent steeds aanspreekbaar.
  • Je bent een dynamische teamspeler, je vindt samenwerken belangrijk en moedigt anderen aan samen te werken, ideeën te uiten en van gedachten te wisselen. Je levert graag een bijdrage aan een gezamenlijk resultaat op het niveau van een team, entiteit of de organisatie, ook als dat niet onmiddellijk van persoonlijk belang is. Je geeft opbouwende kritiek en feedback.
  • Je bent computervaardig. Je beheerst het MS Office pakket (Outlook, Word, Excel, Powerpoint) uitstekend. Je kan efficiënte opzoekingen verrichten op het internet.
  • Je beschikt over een communicatieve reflex, zowel schriftelijke als mondeling. Je stelt leesbare documenten op die beknopt en ter zake zijn. Je gebruikt een stijl die aangepast is aan de situatie (zakelijk, onderhoudend, informatief …). Je hanteert courante schriftelijke communicatievaardigheden in het Nederlands. Je wisselt gegevens uit met andere diensten en beantwoordt aanvragen voor inlichtingen. Je hanteert vlot mondelinge communicatievaardigheden in het Nederlands. Kennis van Engels en Frans is een pluspunt.
  • Je bent flexibel en je kan om met wijzigende omstandigheden. Je bent bereid om sporadisch in de late namiddag of ‘s avonds te werken, in functie van het bereiken van gezinnen.
  • Je kan je zelfstandig verplaatsen binnen Leuven (bij voorkeur met de fiets).

Wij bieden

  • Een boeiende job vol afwisseling en leerkansen, met de vrijheid en verantwoordelijkheid om je stempel te drukken in een spraakmakend sociaal project, gekenmerkt door een innovatieve en professionele aanpak
  • Ondersteuning (contactpersoon voor vragen, signaalfunctie, startvorming en lerend netwerk brugfiguren waar je in contact komt met enthousiaste collega’s,...).
  • Een deeltijds contract van onbepaalde duur, voor indiensttreding vanaf ong. 25 augustus 2025. De uren zijn flexibel te presteren, in overleg met de scholen. Het is wenselijk dat je meer uren presteert gedurende het schooljaar en deze ‘plusuren’ flexibel opneemt tijdens schoolvakanties.
  • Een correcte verloning (volgens PC 319.01 – barema B1C ) en heel wat extra troeven zoals maaltijdcheques, bijkomende verlof- en feestdagen, kortingen via samenaankoopdienst KU Leuven.
  • Relevante anciënniteit tot 5 jaar kan meegenomen worden.
  • Tewerkstellingsplaats op diverse Leuvense scholen (zie boven) en in het Huis van het Kind.

Meer informatie

Solliciteren kan door je CV én motivatiebrief te mailen naar info@huisvanhetkindleuven.be. Uiterste datum voor de indiening van je kandidatuur is vrijdag 23 mei 2024. Contacteer ons gerust bij vragen.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.