Taalcoach

Ben je benieuwd hoe je de taalontwikkeling van je peuter of kleuter het beste stimuleert? Gebruik je in je gezin één of meerdere talen? De taalcoach geeft je advies en leert je een rijke taalomgeving creëren om taalachterstand te voorkomen.

De taalcoach zoekt samen met jou uit wat je kan doen en waar je terecht kan met je bezorgdheden. Indien je dat wenst, werkt de taalcoach ook samen met de kinderopvang of school van jouw kind. Een beroep doen op de taalcoach is gratis.

Het is fascinerend om te zien hoe de kinderbreintjes van baby’s gericht zijn op het verwerven van taal. Via complexe processen analyseren ze het taalaanbod in hun omgeving en komen ze grofweg ergens tussen hun eerste en tweede levensjaar tot actief en symbolisch taalgebruik. Hoe complex dit proces in de kinderhoofdjes ook is, vaak loopt de taalontwikkeling van een kindje als vanzelf.

Soms lijkt de taal echter niet of zeer moeizaam op gang te komen. Kinderen kunnen minder of niet gericht zijn op het taalaanbod, het taalaanbod kan te verwarrend of ongestructureerd zijn voor kinderen, of de processen in het hoofd van het kindje kunnen vastlopen.

Ben je een ouder of iemand in de naaste omgeving (bv. school, kinderdagverblijf, buurtwerking, ...) van het kindje waarbij de taalontwikkeling moeizamer loopt? Vind je het moeilijk in te schatten of je je reeds zorgen dient te maken of niet? Twijfel je of je hulp moet gaan zoeken of niet?

De taalcoaches luisteren naar je verhaal en helpen je in je zoektocht naar antwoorden op deze vragen. Om dit op een laagdrempelig en snel inzetbare manier te doen, wordt het aanbod op verschillende manieren vorm gegeven. Taalontwikkeling staat centraal, met aandacht voor de specifieke noden voor meertalige gezinnen.

Afspraak boeken

Je kan als ouder(s) online een afspraak maken met de taalcoach. Maar je kan voor een afspraak ook bellen (je vindt de telefoonnummers onderaan deze pagina) of langskomen in Huis van het Kind. Dat gesprek zal plaatsvinden op een vrijdagvoormiddag in Kindercentrum De Girafant (Nieuwe Kerkhofdreef 1, 3001 Leuven), een ontmoetingsplek van het Huis van het Kind. Maar ook zonder afspraak kan je elke vrijdag vrij binnenlopen in De Girafant tussen 9u en 12u.

  • We luisteren bij je eerste afspraak uitgebreid naar je verhaal en ontmoeten je kind;
  • We verwijzen door indien nodig;
  • We geven gestructureerde tips op maat van jou en je kind;
  • Je kan volgende vrijdagen komen spelen met je kind onder begeleiding van taalcoaches;
  • We bouwen zo een individueel traject op met jou en je kind;
  • Na 6 maanden bekijken we samen waar we staan en of verdere hulp nodig is.

Dit aanbod valt onder Rechtstreeks Toegankelijke Hulpverlening en wordt gratis aangeboden.

Speel-leerplek

Na een eerste intakegesprek kan je nadien met je kindje op vrijdagvoormiddag (9u - 12u) komen spelen in Kindercentrum De Girafant (Nieuwe Kerkhofdreef 2, 3001 Leuven). Terwijl je kindje speelt kan de taalcoach verder observeren, actief met je kind aan de slag gaan en jou als ouder bijkomende tips geven om thuis verder aan de taalontwikkeling te kunnen werken. Deze speelmomenten zijn gratis.

Vormingen

Wil je als ouder(s) graag meer weten over de taalontwikkeling van kinderen? Wil je begrijpen wat er zich allemaal afspeelt in het hoofd van je kind en hoe jij daar het best op kan inspelen? Schrijf je dan in voor onze vormingsavonden (apart of als reeks te volgen). We leggen tijdens en na deze vormingsreeks ook de link naar de praktijk, naar wens en op maat van jou en je kind.

Dit aanbod valt onder Rechtstreeks Toegankelijke Hulpverlening en kost € 5 euro per sessie.

Folder

Download hieronder de folder, voor jezelf, of om door te geven aan een andere ouder die mogelijk geïnteresseerd is.

Downloads
Folder(pdf, 702.42 KB)

Savoyestraat 4
3000 Leuven

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.