Speelplekken

In de Leuvense speelplekken kunnen ouders, maar ook grootouders of andere vertrouwde volwassenen samen met hun jonge kind komen spelen.

Vrijwilligers of professionelen vervullen hierbij een faciliterende rol en stellen zich op als gastheer of gastvrouw. Ouders delen ervaringen, wisselen tips uit, stellen vragen aan elkaar, vinden (h)erkenning bij elkaar of kunnen samen een aangename tijd doorbrengen. Daarnaast trachten spel- en ontmoetingsruimten het opvoedingsmilieu te verbreden en hierdoor de ontwikkeling van jonge kinderen te verrijken. Ten slotte zijn spel- en ontmoetingsruimtes plekken waar gezamenlijkheid kan ervaren worden over socio-economische en etnisch-culturele grenzen heen.

In Leuven zijn er twee door Kind en Gezin erkende organisatoren van spel- en ontmoeting: Huis van het Kind (met 3 speelplekken: speelplek Centrum, speelplek Girafant, de vertel- en speelplek bib Tweebronnen) en Wigwam vzw (met 1 speelplek). Deze zijn gericht op alle Leuvense gezinnen met jonge kinderen. Daarnaast organiseren SpeelOdroom vzw, Buurtwerk ’t Lampeke vzw, de Ruimtevaart, Inloopteam de Mobil en de Koala-werkingen van Huis van het Kind buurtgerichte spel- en ontmoetingsmomenten. Samen organiseren deze werkingen een 17-tal spel- en ontmoetingsmomenten per week, verspreid over (groot-)Leuven. In wat volgt worden enkel de cijfers van Huis van het Kind, SpeelOdroom en Wigwam vzw overlopen. In 2022 konden we onze gezinnen en bezoekers opnieuw verwelkomen in de vertrouwde speelplekken zonder coronaproof alternatieven te moeten zoeken. Deze stijging van aantal openingsmomenten zien we ook in de cijfers.

In 2022 gingen er in totaal 440 spel- en ontmoetingsmomenten door in de speelplekken van Leuven-centrum, de Girafant, SpeelOdroom, Wigwam vzw en Bib Leuven Tweebronnen.

Het voorbije jaar vonden er meer dan 2132 bezoeken plaats. Het aantal unieke bezoekers schommelt tussen de 150 en 275 per speelplek. Wanneer we zowel het totaal aantal bezoekers als het aantal unieke bezoekers bekijken over de jaren heen, zien we duidelijk de impact van corona. De bezoekers vinden hun weg terug naar de speelplek, al zijn de cijfers nog steeds een stuk lager dan pré-coronajaar 2019. De speelplekken werden in 2022 vaak bezocht buiten de openingsuren. Deze bezoekers werden niet geregistreerd.

In 2022 werd de grote meerderheid, 69% van de kinderen in onze speelplekken begeleid door hun mama, 17% door hun papa en 7% door beide ouders. In 2022 kwamen opvallend meer papa’s mee naar de speelplekken (+11% tov 2019). In 7% van de gevallen gaat het om een andere persoon (grootouder, oppas, tante, buur…). Hoewel dit mama-papa-onevenwicht een afspiegeling vormt van de meest voorkomende rolverdeling in de brede maatschappij, is het een aandachtspunt om in de speelplek ook oog te hebben voor de beleving van papa’s, binnen een overwegend vrouwelijk milieu.

Er werden maar liefst 25 verschillende talen geregistreerd tussen ouder en kind. Meer dan de helft van de ouders spreekt Nederlands met zijn kind, een kleine helft een andere taal. Het Spaans, Frans, Arabisch en Engels worden naast het Nederlands het vaakst gesproken in de speelplekken (van de Girafant en Leuven centrum).

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.