Kirikou

Het project Kirikou wil materiële zorgen tijdens zwangerschap en jong ouderschap wegnemen door ingezameld materiaal te verdelen over kwetsbare gezinnen. Dankzij de toegenomen bekendheid van het project, is een uitgebreid assortiment van kindermateriaal voorradig. Ook werden in 2022 een aantal grootschalige of kleinschalige inzamelacties gedaan in scholen, bedrijven, ...

Een enthousiaste ploeg van 40 geëngageerde vrijwilligers zorgt voor de logistieke verwerking van het materiaal. Deze groep is erg divers (anciens, studenten, leerlingen, teams, vrijwilligers met een psychische kwetsbaarheid, nieuwkomers via Refu interim, personen met een beperking via Alvinnenberg,..).

Het Kirikou-materiaal wordt gratis verdeeld onder de kwetsbare gezinnen via Leuvense partnerorganisaties die deze gezinnen reeds begeleiden en dus vertrouwde gezichten vormen. Het gebruik van Kirikou varieert tussen partners, naargelang de grootte van de organisatie en de nood van de bereikte gezinnen (in onderstaande grafiek worden enkel partnerorganisaties opgenomen die meer dan 45 aanvragen deden in 2022). Er kwamen in 2022 9 nieuwe partnerorganisaties bij (waaronder verschillende basisscholen), wat het totaal op 74 partnerorganisaties brengt. Kirikou werkt samen met Wonen & Werken voor het vervoer van het materiaal. Sinds dit jaar kunnen gezinnen zelf ook hun materiaal komen ophalen in het OCMW.

Kirikou scoorde opnieuw sterk in 2022: 719 unieke gezinnen werden geholpen met kindermateriaal, er werden 1538 Kirikou-aanvragen gedaan Daarbovenop werden 13540 artikelen geschonken. Er werden iets minder aanvragen gedaan dan het jaar voordien, maar de aanvragen zelf bevatten veel meer artikelen.

82% van de Kirikou-gezinnen woont in Leuven, waarvan 48 % in Leuven-centrum. 6% woont in de rand rond Leuven en 12% wonen buiten Leuven en kwamen in contact met Kirikou via een Leuvense partnerorganisatie. De nood aan een project dat kindermateriaal inzamelt en verdeelt blijkt ook in de omliggende gemeentes groot te zijn. Om die reden werden samenwerkingen met OCMW Bierbeek, en Onthaal Vluchtelingen Herent aangegaan.

Een aantal van deze aanvragen ging niet rechtstreeks naar individuele gezinnen, maar naar activiteiten waar kwetsbare gezinnen aan konden deelnemen, zoals een sinterklaasfeest, kerstmarkt, reservekledij voor kinderwerkingen, speelgoed voor speelplekken en scholen.

Bijna de helft van de aanvragen bestaat uit speelgoed (35% van de aanvragen) en kleding (inclusief schoenen) (26%). Er zijn ook veel aanvragen voor verzorging (oa luiers): 14%. In 2022 werd er dubbel zo veel sport- en schoolmateriaal aangevraagd als het jaar voordien, mogelijks door de bredere samenwerking met scholen.

In 2022 werd Kirikou versterkt dankzij financiële giften van bedrijven, maar ook van particulieren gezinnen via geboortelijsten, ,... De giften werden besteed aan de aankoop van tekorten: luiers, knutselmateriaal,.. maar ook (dubbele)koetsen en babybedjes die worden ontleend.

Naast Kirikou kunnen Leuvense gezinnen op diverse plekken terecht voor tweedehandsmateriaal (kleding, speelgoed, babyuitzet):

  • De Gezinsbond organiseert tweedehandsbeurzen;
  • Tweedehandswinkels (De Kapstok, de Bokal, kringwinkel Spit).
  • Mamadepot

Andreas Vesaliusstraat 47
3000 Leuven

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.