Titel

Lotgenotencontact abortusverwerking 'Film Overtijd' 15/10/20

Onder lotgenoten samen én apart kijken naar de documentaire 'Overtijd' van Tesse Louise Pope (2020). Nadien is er mogelijkheid tot deelname aan de videochat ter nabespreking.

 

Praktisch:

Deelname aan de online filmavond kan als je lid bent van de geheime Facebook-groep 'Bondgenoten'. Deze groep is bedoeld voor mensen met een abortuservaring om psycho-sociale redenen.

Het is een online ontmoetingsplek om uit te wisselen over beleving en betekenisgeving in woord en beeld. Je vindt er getuigenissen, boekentips, inpiratie rond symboliek, aankondigingen van evenementen zoals een gespreksavond, groepschat of boekbabbel, thema-gerelateerde artikels,...

Op donderdagavond 15 oktober post Fara-medewerker Katleen Alen een link naar naar de film om 19u30 stipt. Wie zich inschrijft, wordt vrijblijvend uitgenodigd in een groepschat om erover na te praten.

 

Recensie:

In 'Overtijd' vertellen 3 jonge vrouwen het verhaal van hun abortus. Hoe ze ongepland zwanger werden en hoe dan meteen de klok gaat tikken. Snel, snel, je moet iets beslissen. Hoe ze dat, ondanks de stress, toch weloverwogen deden. Door - soms samen met de partner - ook proberen te visualiseren hoe leuk het leven met een kindje zou zijn. Maar uiteindelijk wisten deze vrouwen het zeker. Nee, niet nu, niet zo.

Wat vooral trof, was hun gemeenschappelijke ervaring dat abortus niet het uitwissen van een foutje is, waarna alles weer als vanouds wordt. De impact, het schuldgevoel is enorm. Een vrouw vertelde hoe ze naar haar abortus tijdens het uitgaan ontdekte dat het voorbij was, het simpelweg zorgeloos genieten.  Als een gepasseerd station.

Word dan toch niet zwanger! Het is zo gemakkelijk gezegd. Of gedacht. In een nabespreking met ervaringsdeskundigen - waaronder de maakster van de film Tessa Louise Pope - werd gesteld dat twee derde van de ongewenst zwangeren wél een vorm van anticonceptie had gebruikt. Maar er bestaat geen pil tegen pech. Er zat zelfs een vrouw die twee keer binnen een half jaar een abortus nodig had gehad. Niemand hoefde haar te vertellen hoe stom dit klonk. "Ik heb heus opgelet, waarom ben ik zo vruchtbaar?" Ze had de tweede keer dagenlang niet kunnen nadenken van zelfhaat.

De kracht van ervaringsverhalen treft, zoals je die maar zelden hoort. En die voor veel vrouwen ongetwijfeld een wrang feest der herkenning zijn;

 

Donderdag 15 oktober 2020 | 19u30-21u |  Organisatie: Fara vzw | Locatie: online, ieder vanuit zijn eigen zetel | Kijk je mee? Lid worden van de geheime Facebook-groep 'Bondgenoten' kan je hier